Final de vacanță

 
Și tiptil tiptil, aproape pe nesimțite, am ajuns în utima parte a călătoriei nostre prin tărâm macaronar. Mai aveam două zile la dispoziție și doar câteva puncte turistice de văzut. Vremea se îndreptă definitiv și irevocabil, tanti a lor de la meteo anunțând minunata veste cum că ne vor mângâia razele soarelui, fără pic de ploicică și aproape ne vor sufoca toate cele 29 de grade.

 
În penultima zi, pornirăm spre Colosseum și Forul Roman. Cu răbdare și știind că ne așteaptă alte pietricele. Normal că, pentru a nu ieși din tiparul întregii călătorii, am luat-o pe străduțe lăturalnice și am ajuns în spatele Forului Roman. A fost un lucru bun în toată treaba asta. Nu ne-am înghesuit cu toți ceilalți turiști, avizi de cultură și istorie. Am luat-o pe lângă forul lui Cezar. Poze, turiști, înghesuială. Povestea se repetă la toate forurile: la forul lui Augustus, la forul lui Vespasian, la forul lui Nerva. Trecem pe lângă arcul lui Constantin, însă evităm Catacombele.

 
Tot mergând și admirând, nu neapărat pietrele, cât modul în care italienii au grijă să-și restaureze monumentele, am ajuns fără să realizăm la Colosseum. Nu știu dacă faptul că mă aflam în fața uneia dintre cele șapte noi minuni ale lumii, dacă faptul că în jurul lui roiau sute de turiști de toate națiile, culorile, staturile, dacă faptul că am trăit cumva prin ochii imaginației tot ce se întâmpla pe vremuri acolo, însă a fost probabil locul care m-a impresionat cel mai mult din întreaga Romă. Și nu, nu e din cauza lui Russell Crowe.

 
După o binemeritată pauză, undeva între arcul lui Constantin și Colosseum, am pornit spre Columna lui Traian care se află în Forul lui Traian. Nu știu de ce, însă în momentul în care am ajuns acolo, mi-am adus aminte de profa de istorie. În fața Muzeelor Capitoline ne oprește un alt cuplu de spanioli pentru a afla încotro s-o ia ca să vadă cât mai multe. Deși îmi propusesm că gata cu Spania, deja mă gândesc la o altă excursie pentru anul ce urmează pe plaiuri cu căpșunari.

 
A doua jumătate a zilei a fost dedicată shoppingului, că de, fără a fi neapărat piți, suntem femei. Așa că ne pierdurăm timpul prin magazine care mai de care mai brandoase, de ale căror produse nu era chip să te apropii, decât dacă aveai vreun Godfather în spate. Trecurăm în revistă toate mărcile de cârpe, șoșoni, cosmeticale, genți și alte cele. La ei nu se prea resimte criza. La ei înfloresc străzi cu magazine, pe când la noi pe Calea Victoriei se cam lasă liniștea și dispar magazinașele unul câte unul. Poate pentru că doamnele lor cumpără, doamnele noastre privesc doar cu jind. Sătule de atâtea paste și epuizate de atâta privit vitrine, plecarăm în căutarea cărniței. Pe care o găsirăm la Burger King. Știu, știu, fast food sucks. Dar a reprezentat așa o variantă gustoasă a macaroanelor.

 
Ultima zi ne găsi căutând Grădina de trandafiri și Grădina de portocali, două dintre cele mai romantice locuri. Și ne gândirăm să fim puțin sado-maso și să vedem dacă putem rezista acestor două opriri cu venele întregi, bine mersi. Normal că le ratarăm, că un cineva acolo sus ține la venele noastre. Văzurăm însă Piramida Cestia și mormântul lui John Keats. Și tot plimbându-ne agale, ajunserăm în piața Navona, nu înainte de a da peste un fel de Lipscani al lor de unde ne luarăm cercei și genți. Muieri, ce să faci. Profitarăm că mai aveam câteva ore și mai văzurăm Pantheonul încă o dată. Aceeași lume multă. Și aceleași poze făcute de diverse mirese ba în afara Pantheonului, ba înăuntru.

 
Spre asfințitul soarelui, o luarăm spre gară ca să ne urcăm în minunatul autocar ce avea să ne ducă spre drumul de întoarcere. După 20 de minute de orbecăit prin Termini, găsirăm autocarul. Ajunserăm în aeroportul Ciampino în 15 minute, deși nu m-aș fi așteptat la ce trafic era. Am încheiat vacanța la Roma fără peripeții, un pic mai odihnită. Am văzut în Roma câteva lucruri frumoase, dar și câteva urâte. Nu știu dacă Roma este orașul în care m-aș mai întoarce, însă e de văzut. Mai ales de către cei care iubesc muzeele și istoria.

 
Urmează Lisabona. În curând.
 
  1. Multa liniste si in urmatoarea minivacanta. Cred,ca vei impresionata de Lisabona si asteptam cu interes povestirile de acolo.
    C

    PS Un fular ceva cu Juve nu ai gasit si tu ??? stiu ca ai fost la Roma,dar… . Of, iarasi mi-ai tras "teapa".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *